Ką reiškia cetilalkoholis? Kodėl jis ir kiti alkoholiai naudojami kosmetikoje?
Dauguma mūsų pamatę žodį „alkoholis“ kosmetikos produkto etiketėje pagalvoja apie skystį. Tačiau toli gražu ne visi alkoholiai yra skysti. Alkoholis – tai organinis junginys, turintis hidroksilo grupę (-OH) susijungusią su alkilo arba alkilinės grupės anglies atomu. Tai didžiulė medžiagų grupė, pasižyminti plačiu savybių spektru. Pavyzdžiui, vitaminas E (Tokoferolis) yra alkoholis. Gyvulinės kilmės vitaminas A (Retinolis) (randamas svieste) formaliai yra alkoholis. Alkoholio taip pat yra viskyje ar kituose alkoholiniuose gėrimuose (etanolis).
Alkoholiai klasifikuojami pagal tai, prie kiek anglių yra prisijungęs C-OH atomas. Yra trumpų ir ilgų grandinių alkoholiai.
- Trumpos grandinės alkoholiai yra izopropilalkoholis, etanolis, metanolis ir benzilalkoholis. Trumpos grandinės alkoholiai greitai išgaruoja (kadangi jų grandinė trumpa, jie sunkiai limpa prie odos). Todėl jei jų naudojama daug, šie alkoholiai garuodami ištraukia dalį natūralios drėgmės ir nusausina odą. Dėl tos pačios priežasties gausus alkoholio vartojimas galiausiai sukelia dehidrataciją ir jos nulemtus sveikatos sutrikimus. Kai kurie iš trumpos grandinės alkoholių iš tiesų gali labai smarkiai sausinti odą. Vienas iš blogiausių – isopropilalkoholis. Mes rekomenduojame vengti isopropil ir visų sintetinių trumpos grandinės alkoholių – nebent naudotumėte juos įtrynimui.
- Ilgesnės grandinės alkoholiai neišgaruoja. Priešingai, jų konsistencija kreminė, aliejinė arba vaškinė. Tokie ilgos grandinės alkoholiai, kaip cetilo, mirisitilo, lanolino ir pan. veikia kaip drėkikliai ir emulsikliai, sukurdami kreminę veido bei kūno kremų, šampūnų ir kondicionierių konsistenciją.
Cetilo (ir miristilo) alkoholiai nėra skysti, jie atrodo kaip stambios kokoso drožlės. Paveikslėlyje parodyti cetilo ir miristilo alkoholių gabaliukai, gaunami iš kokosų ir naudojami Aubrey receptūrose (pvz., kokoso riebiųjų rūgščių kremo pagrindui). Tokio tipo ilgos grandinės riebieji alkoholiai yra pagrindiniai ingredientai, kurie padaro kremą ”kreminiu”. Drožles “verdant” karštame vandenyje jos palaipsniui ištirpsta. Ištirpę jos tampa sugeriančiu pagrindu, į kurį dedami kiti aliejai ir ekstraktai, didinantys kosmetikos produkto veiksmingumą.

Cetilalkoholis. Naudojamas „Aubrey“ kokoso riebiųjų rūgščių kremo pagrindui gaminti.
„Aubrey“ produktų sudėtyje Jūs taip pat pastebėsite alcohol denat. arba alcohol denat 38b lavender. Tai trumpos grandinės alkoholis, distiliuotas iš natūralių fermentuotų grūdų. Jis labai panašus į degtinę, todėl turi būti apdorotas, kad netiktų gerti. Priešingu atveju kosmetikos gamintojui tektų gauti alkoholio gamybos licenziją. “Denat.” reiškia, kad alkoholis yra padarytas netinkamu gerti. „Aubrey“ tai daro pridėdami ekologiškos levandos aliejaus. “Alcohol denat. 38B lavender” tai ir nurodo (pagal JAV Alkoholio, tabako ir ginklų valdybos reikalavimus).
Svarbu pabrėžti, jog natūralaus grūdų alkoholio poveikis odai skiriasi nuo sintetinio alkoholio, gaminamo hidrinant naftos produktus (nors gamyba ir poveikis skiriasi, abu jie INCI terminais yra vadinami taip pat). Sintetinis alkoholis yra dirginantis ir sausinantis (dėl to vartotojai dažnai susirūpina, pamatę sudėtyje alkoholį). Natūralus grūdų alkoholis padeda odai išlaikyti drėgmę, padidina odos sugebėjimą sugerti maistingąsias medžiagas. Grūdų alkoholis kosmetikoje naudingas ir tuo, kad suriša, ištirpina aliejus ir ekstraktus bei padeda produktui išlikti vienalytės konsistencijos. Taip pat jis veikia kaip natūralus konservantas ir padeda produktui ilgiau išlikti šviežiam.
Apibendrinant – ne visi alkoholiai yra vienodi. „Aubrey“ rekomenduoja, kad vertindami gerą kosmetikos produktą, atkreiptumėte dėmesį į tai, koks alkoholis yra panaudotas ir kokiu tikslu. Ilgos grandinės alkoholiai yra vertingi patys savaime. Kompanija juos naudoja kaip riebiųjų rūgščių kremo pagrindą. Pridėdami papildomus esminius maistinguosius elementus (pvz., alaviją, hamamelį, erškėčio (rose mosqueta®) aliejų, šaltalankio aliejų ir pan.) „Aubrey“ kosmetikai sukuria produktus, kurie turi skirtingą konsistenciją, skirti skirtingiems tikslams, turi skirtingą naudą įvairiems odos, galvos odos ir plaukų tipams.

















